Чиата е богата на Омега-3 мастни киселини, дори надхвърля количеството им в лененото семе. Съдържа още фибри, калции, фосфор, магнезий, манган, зелязо и цинк. Друго предимство на чиата е, че поставена във вода за 30 минути желира. Проучвания преполагат, че същата реакция се осъществява и в стомаха, като така забавя храносмилателните ензими и тяхното действие да превръщат въглехидратите в захар.
Чиата има вкус на ядки. Може да бъде прибавена във вода с лимон или лимонов сок и захар, за да се получи напитка „чиа фреска“ – както е позната в Мексико и централна Америка. Може да бъде приготвена и с овесени ядки, салати, хляб или дори да бъде приемана сурова. Чиата също е подходяща за бебета и малки деца.
Състав: семена от чиа
Хранителни стойности на 100 г:
Енергийна стойност: 400 kCal
Мазнини: 31 г
откоито наситени мастни киселини: 3,1 г
Въглехидрати: 2 г
от които захари: 0,1 г
Белтъчини: 12 г
Сол: 0 г
Хора които купиха това се интересуват от...
В същата категория
Още продукти в Асортимент: